Wat is Mindfulness?

 

Mindfulness is eigenlijk niets anders dan bewust aanwezig zijn. Met Mindfulness leren kinderen aandacht te schenken aan een mix van gevoelens en gedachten. Ze ervaren hoe je kunt ontspannen en "een hoofd vol gedachten" tot rust kunt brengen. 

Met aandachts- en bewegingsoefeningen, meditaties en verhalen leren kinderen op een speelse en aangepaste manier de kernvaardigheden van "leven in aandacht".

Kinderen zijn van nature nieuwsgierig en onderzoekend van geest. Ze willen weten. Ze staan makkelijk in contact met dit moment. Ze zijn goed in aandachtig zijn. maar kinderen hebben het vaak te druk. ze zijn moe , afgeleid, onrustig. Veel kinderen doen te veel en zijn te weinig. Door te oefenen in aandacht en bewust aanwezig zijn leren kinderen even te stoppen, op adem te komen en te voelen wat ze nodig hebben op dit moment. zo komen ze uit de automatische piloot. Hierdoor ontstaat begrip voor hun eigen binnenwereld en ook voor die van anderen.

Kinderen krijgen meer zelfvertrouwen en worden aardiger voor zichzelf en anderen. Ze hebben minder snel hun oordeel klaar.


Voor wie is mindfulness nu bedoeld?


Mindfulnessoefeningen zijn geschikt voor elk kind van vijf tot twaalf dat het fijn vindt zijn/haar hoofd vol gedachten tot rust te brengen, gevoelens wil voelen en leren begrijpen, en zich beter wil leren concentreren. ze zijn ook geschikt voor elk kind dat behoefte heeft aan zelfvertrouwen en te mogen zijn zoals hij is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link naar facebook pagina